Ok, ik geef het toe! Ik ben een zeef. Vaderschapsdementie. Ik vergeet de laatste tijd van alles. Maar als het gaat om het onthouden van wachtwoorden ben ik voorlopig even gered! Ik maak sinds kort gebruik van 1Password. En dat bevalt me zo goed, dat ik er een ‘plugpost’ tegen aan gooi.
Ik begon de laatste tijd steeds meer behoefte te hebben aan een goede password manager. De internetzijde van mijn persoonlijke leeromgeving is aardig gegroeid. M’n blog, Ning-activiteiten, TeachMeetNL wiki’s, Google hier, MindMeister daar, YouTube zo, PayPal zus. Overal digitale identiteiten. Ik heb er 51 op dit moment. En hoewel ik wel gebruik maakte van sterke wachtwoorden, waren die op één hand te tellen. Als je op een gegeven moment gaat aanmelden voor een Ning en daar het zelfde wachtwoord voor gebruikt waarmee je inlogt op je Powerbook en online betalingen verricht via PayPal en die je twee jaar geleden nog gebruikte om die interessante demo te downloaden, dan weet je dat je stom bezig bent.
1Password is een password manager voor Mac OS X. Ik ben al mijn online diensten langs gegaan en heb die allemaal voorzien van een nieuw uniek wachtwoord, minstens 8 tot 10 tekens. Via 1Password genereer je wachtwoorden, de software geeft aan of deze sterk genoeg is voor de dienst die je gebruikt. 1Password slaat vervolgens je gebruikersgegevens op.
Voorbeeldje? Ik ga naar de site van eBay, ik moet inloggen. In plaats van dat ik het webformulier invul met mijn gebruikersnaam/wachtwoord combinatie klik op de ‘1P’ button in mijn browser, en via de optie Fill Login klik ik op ‘eBay’ en de gegevens worden ingevoerd en gelijk bevestigd. Voor iemand die af en toe echt drie keer een wachtwoord moet invullen voor dat de juiste gevonden is, vind ik dit erg prettig. Nieuwe dienst op internet waar je je op wilt aanmelden? Je vult een keer het webformulier in en zodra je deze bevestigd, vraagt 1Password of deze identiteit opgenomen moet worden in het archief. Ik vind het heerlijk werken!
Uiteraard zit ook 1Password achter een wachtwoord, die zal je wel even moeten onthouden. 1Password biedt ook een app voor de iPhone, zodat je je identiteiten kan synchroniseren. Op een website inloggen op mijn iPhone kan ik via de bookmarks doen vanuit 1Password. Makkelijk hoor. Overigens beperkt 1Password zich niet tot wachtwoorden, maar kan je ook je credit card gegevens er in bewaren en koppelen aan bijvoorbeeld je Amazon of iTunes profiel.
De investering meer dan waard. $39 betaald aan de mensen van Agile Web Solutions, na eerst een maandje de volledige demo gebruikt te hebben. De iPhone app is vooralsnog gratis. Op de site tref je nog meer screendumps aan en filmpjes.
Mmm… Maar is het geen enorm nadeel als je op verschillende computers werkt (werk-thuis-laptop?), en je maar op 1 computer het programma 1password kunt draaien? Dat betekent toch dat ik al die moeilijke paswoorden dus alsnog uit mijn hoofd moet leren, voor als ik op het werk ooit een van die sites wil benaderen. Toch?
Terecht dat je hier aandacht aan besteedt Jeroen. Ik gebruik 1Password al jaren en het is echt goud, elke euro dubbel en dwars waard, zeker als je veel Web 2.0-tools gebruikt.
@Fanmeel
Deze quote haal ik van hun website:
You can effortlessly and instantly keep your 1Password data up-to-date on multiple Macs using any of the fantastic tools available to keep files in sync.
Mijn werk draait op Windows Vista en inderdaad dan zou je de wachtwoorden rechtstreeks in moeten voeren, wat onhandig is. Ik heb dat voor Twitter en Delicious gedaan, want dat gebruik ik het meest, de rest benader ik evt. via mijn Powerbook, die altijd met mij mee reist.
@Fons
En wat ik me nog zat te bedenken, het is een ideaal middel tegen phishing. Supertool.
Gebruik het ook op de thuis Mac (gekregen van MacHeist), heb echter ook meerdere PC’s en moet daar dus aan wennen. Mijn oplossing is overal Firefox en daar de plugin Foxmarks bij (wel op alle PC’s even installeren) dan komen de wachtwoorden die Firefox voor me onthoudt maar ook favorieten mee.