Leervlak

Videoreeks over het vormgeven van verandering

Leestijd: 2 minuten

Mijn collega Hans Rader deelde bovenstaande videoreeks met onze masterstudenten Leren & Innoveren. Het betreft een reeks van acht videolezingen van Hans Vermaak uit 2014 die inzicht geven in de complexiteit van verandertrajecten en hoe je kans op succes kunt vergroten. Onze eerstejaars studenten zijn net gestart met het tweede semester Effectief Innoveren waar ze onder andere werken aan een veranderplan. Hiervoor gebruiken zij o.a. het boek Leren Veranderen van Léon de Caluwe en Hans Vermaak. Deze videoreeks bespreekt de kernvragen van het ontwerpen van een verandering. Een mooie aanvulling op de literatuur. 

De videolezingen geven inzicht in veranderontwerp: de cruciale verbindende schakel tussen begrijpen en ingrijpen, tussen diagnose en interveniëren. In deze fase wik en weeg je waardoor een veranderplan echt gaat werken: je formuleert je redenatie achter het veranderplan. Klassiek gezien is het een activiteit die je in het begin van een grote opgaaf zo degelijk mogelijk doet. Bij complexe verandering is het een veranderactiviteit die je voortdurend blijft doen: plannen stel je al doende steeds bij en scherp je aan.

De thema’s van de videolezingen zijn:

  1. Introductie;
  2. Tussen wens en realiteit;
    Een veranderopgave krijg je niet, die maak jeIs de visie die ‘bedacht’ wordt ook praktisch haalbaar in de realiteit?
  3. Hefboomwerking;
    Vermaak bespreekt de fases van een verandering, en welke valkuilen hierbij kunnen optreden. De hefbooomwerking betreft het aanbrengen van focus in de aanpak, waardoor de verschillende elementen in de fasering elkaar gaan versterken.
  4. Palet van veranderstrategieën;
    Als de kern van het verandervraagstuk helder is dan kun je kiezen uit verschillende veranderaanpakken. Het kleurendenken. 
  5. Combineren van interventies;
    Elke interventie dient de ruimte te krijgen om zijn effect te bewijzen, maar vaak is deze luxe van tijd er niet in organisaties. Vaak is er sprake van een combinatie van strategieën nodig. 
  6. Kiezen in finesse en diepgang;
    Er zijn veranderingen genoeg in de organisaties. Hoe ingewikkeld moet je het allemaal maken gezien de moeheid die vaak optreed. De simpele veranderopgaves moet je simpel aanpakken, de ingewikkelde veranderopgaves ingewikkeld. 
  7. De vergeten rol van de veranderaar;
    Om weeffouten in verandertrajecten te voorkomen heb je iemand of een team nodig die dit onderwerp zeer serieus neemt. 
  8. Ter afsluiting;

Het betreffen zes lessen die ieder ingaan op wat Vermaak een ‘weeffout’ in het ontwerpproces noemt, en manieren om die ontwerpfouten te veranderen.

Mobiele versie afsluiten