Leervlak

Studieloopbaanbegeleiding met de Flip

Leestijd: 3 minuten

Dit schooljaar houden eerstejaars voltijd studenten van de School of Education hun studieloopbaan bij middels het digitaal portfolio. Bekwaamheidsdossiers, stageverslagen en ander bewijsmateriaal worden hier verzameld en gepresenteerd aan studieloopbaanbegeleider, mede-student, docent en assessoren. Aan het einde van dit schooljaar heeft iedere student een ingevuld portfolio. Mooie target.

Eigenaarschap en beleving
Maar er schuilt meer achter deze doelstelling. Een portfolio is meer dan alleen een showdossier. Gekoppeld aan studieloopbaanbegeleiding (slb) en stagepraktijk kan het portfolio de student inzicht geven in zijn kwaliteiten en verbeterpunten. Het portfolio kan de student ondersteunen in het leren leren. Een belangrijke voorwaarde om dit te bereiken is dat er naast werkende techniek en ondersteuning, ook een bepaalde beleving ontstaat bij de student als het gaat om slb en werken met het portfolio. De student moet zich eigenaar voelen van zijn portfolio.

Videoreflectie met de Flip
Hoe bereik je eigenaarschap? In ieder geval is het een proces dat moet groeien. Naarmate het jaar vordert wordt de student steeds vaardiger in het werken met het portfolio en leert hij het effectief inzetten in zijn leerproces. Belangrijk is dat zowel student als slb-er het ‘licht’ zien als het gaat om werken met een portfolio. Daarom zijn wij gisteren gestart met een pilot ‘videoreflectie met de Flip’.

Een aantal studenten heeft deze periode de beschikking over de Flip. Met de Flip neemt de student lesonderdelen op, supervisie met mede-studenten, interviews met docenten op stagescholen etc. Deze filmpjes plaatst de student in zijn portfolio en vraagt zijn mede-student en/of slb-er om feedback. De studenten die de pilot gaan uitvoeren krijgen twee specifieke opdrachten mee, die zijn ontwikkeld door collega’s die dit schooljaar een opleiding volgen voor coaching met behulp van video. De opdrachten geven aan wat de studenten precies moeten filmen, hoe ze dat moeten filmen, maar bevat ook een kijkwijzer waarmee de student achteraf keuzes kan maken om fragmenten te selecteren en die op te nemen in het portfolio.

En wat zou het effect zijn op de SLB-er die een filmpje van de student te zien krijgt en daar feedback op gaat geven. Ik hoop dat het de studieloopbaanbegeleiding een positieve boost geeft! We houden het in de gaten.

Workshop
Maandagmorgen gaven Tom Visscher (OKR/ICTO) en ik maandagochtend een workshop ‘videoreflectie met de Flip’. We hebben met de studenten het hele proces doorlopen. Ik heb uitgelegd wat het nut kan zijn van het vastleggen van zaken op video en hoe makkelijk je dat kan doen met de Flip. Uitleggen hoe de Flip werkt is nog geen minuut werk. We hebben ze weggestuurd met een opdracht: neem een filmpje op van een minuut en vertel over je eerste ervaringen op je stage of vertel wat jouw uitdaging is als je stage gaat lopen.
Vervolgens hebben we ze hands-on meegenomen in de stappen om deze filmpjes in hun portfolio te krijgen:

Reacties
Reacties van de studenten zijn positief. De Flip is een succes. Het is goed dat ze het hele proces een keer gezien hebben, nu kunnen ze verder met de handleiding. We hebben uitgelegd waarom we voor SURFMedia hebben gekozen, en bijvoorbeeld niet voor YouTube. Bij SURFMedia kan je je filmpjes afschermen en heel specifiek aangeven wie jou filmpje wel mag zien en wie niet. We ontdekten wel wat moeilijkheden met afgeschermde filmpjes bekijken in het digitaal portfolio. Dat gaan we beter uitzoeken. Ook voor ons is het dus goed om het proces een keer te zien. De studenten gaan nu aan de slag en ik ben benieuwd naar de reacties.

Wat in ieder geval gelukt is, is dat de Flip een stukje extra beleving bij de student oplevert. Weer een klein stapje dichterbij eigenaarschap.

Links
Hieronder twee links naar filmpjes op SurfMedia. Je hebt een SURFgroepen account nodig om deze te bekijken. Windows Media format.

In het eerste filmpje leg ik uit aan de studenten wat ze met de Flip gaan doen. Klik hier.

Het tweede filmpje is opgenomen tijdens de mini-conferentie Digitale Leeromgeving door Jos Fransen en Eric Poldner waarin ze brainstormen over het toepassen van de Flip in het onderwijs. Met toestemming hier geplaatst. Klik hier.

Mobiele versie afsluiten