De eerste dag van het nieuwe jaar, een frisse start, nieuwe kansen! Ik heb zeker een aantal goede voornemens dit jaar, maar volgens Derek Sivers is het beter om deze voornemens voor jezelf te houden en niet zomaar te delen met anderen. Mensen die praten over hun voornemens zijn minder geneigd om deze te verwezenlijken, stelt hij. Ik kwam deze TED Talk een paar weken geleden tegen en vind het een toepasselijke dag om die hier te delen en eens uit te zoeken wat hier nu achter zit. Disclaimer
Derek Sivers is ondernemer, schrijver en spreker. Hij heeft het over ‘zijn onderzoek’, maar daar kan ik niets over vinden. Wat ik wel kan vinden zijn verschillende TED Talks van hem, o.a. die van ‘How To Start A Movement’. Sivers is geen onderzoeker op dit terrein vermoed ik zo. Maar hij haalt wel onderzoek aan in zijn praatje, o.a. dat van Gollwitzer, en dat gaf wat aanknopingspunten om verder te zoeken. Verder ben ik geen psycholoog of gedragsdeskundige, dus als ik een plank mis sla, dan verneem ik het graag.
Doelen
Er is een verschil in een voornemen of intentie om een doel te bereiken en het daadwerkelijk bereiken van dat doel. Dat laatste vraagt het formuleren van een doel en zelf-regulerende vaardigheden om dat doel te bereiken. Dus daarom vragen we van onze studenten om een doel SMART te formuleren, en in mijn PCM-cyclus doe ik hetzelfde, zodat dit bijdraagt aan de effectiviteit van het behalen van dat doel. Het stellen van een doel draagt bij aan de verbetering van de prestatie, zegt de goal setting theory van Locke. Bewust vaststellen welke prestaties nodig zijn om de gewenste situatie te bereiken, inclusief het benoemen van de acties en het gedrag dat nodig is om de situatie te verbeteren.
Door het stellen van een doel focus je je aandacht op aciviteiten en gedrag dat bijdraagt aan het bereiken van dat doel, en ligt de focus minder op de activiteiten en het gedrag dat niet bijdraagt aan dit doel. Je motiveert jezelf om er ook daadwerkelijk energie in te steken, om op dat hogere niveau te komen. Je hebt een doel om na te streven, dit draagt bij aan je volhardendheid waardoor je ook daadwerkelijk meer uren besteed aan het bereiken van dat doel. En door het stellen van een doel ga je nadenken over strategieen om dat doel te bereiken.
Er is hierbij een directe relatie tussen de (1) moeilijkheidsgraad van het doel, (2) het niveau van uitvoering en (3) de moeite die het kost om het doel te bereiken. Het is belangrijk dat deze relatie positief is zodat er committment blijft om het doel te bereiken, dat het een haalbaar proces betreft, en dat er geen conflicterende elementen optreden.
Uit de onderzoeken van Locke et al. zijn er vier bepalende condities het bij het stellen van een doel. Ten eerste ben je pas gemotiveerd om een doel te bereiken als je dat doel ook daadwerkelijk omarmt (goal acceptance). Vervolgens moet je gecommiteerd zijn om het gestelde doel te bereiken (goal commitment). Ten tweede moet een doel specifiek en meetbaar zijn (goal specificity). Ten derde moeten doelen haalbaar zijn: moeilijk genoeg om je uit te dagen om op een hoger niveau te presteren, maar niet te moeilijk want anders is het doel onbereikbaar (goal difficulty). De laatste twee condities herkennen we bijvoorbeeld in de SMART-methodiek. En de laatste conditie betreft progress feedback. Zonder feedback geen leren.
Voornemens
Nu terug naar de stelling van Sivers. Het is beter om je voornemens om doelen te bereiken niet in bijzijn van anderen uit te spreken, bijvoorbeeld je collega’s, maar prive te houden. Hij legt in zijn korte praatje niet uit wat er dan gebeurt, maar verwijst naar o.a. onderzoek van Gollwitzer, en daar heb ik dan dit journal article uitgehaald. Gollwitzer et al. spreken over identity goals.
Gollwitzer et al. geven aan dat het idee van het uitspreken van je voornemen om doelen te bereiken in bijzijn van anderen juist een versterkend effect heeft op je handelen en houding om dit doel te bereiken. Door het uit te spreken vergoot je bij jezelf het commitment voor dit doel maar je legt ook verantwoording af naar de groep met wie je het voornemen deelt.
Maar dit versterkend effect is niet zo vanzelfsprekend. Als je gecommiteerd bent om een doel te bereiken (identity goals) dan onderneem je activiteiten of laat je gedrag zien (identity symbols) waarmee je kunt claimen dat dit doel bereikt is. Als je deze activiteiten niet of niet in voldoende mate hebt uitgevoerd dan ontstaat er een situatie van niet compleet zijn. Je bereikt je doel niet (helemaal). Om deze situatie te herstellen gaan mensen proberen om die identity symbols te verwerven, zodat er een situatie van compleetheid ontstaat.
Nu stellen Gollwitzer et al. dat positieve beschrijvingen van gedrag middels het uitspreken van een voornemen of intentie in een sociale omgeving als een krachtige identity symbol gelden. Het heeft dezelfde impact als het daadwerkelijk uitvoeren van een activiteit. Het gevolg is dus dat je een gevoel van compleetheid bevordert, zonder de echte activiteit uit te voeren. Het daadwerkelijke handelen en gedrag wordt minder noodzakelijk. Dus, dan kan je maar beter je mond houden en je focussen op de daadwerkelijke implementatie van je voornemen. Het artikel beschrijft kort vier studies waaruit blijkt:
When other people take notice of one’s identity-relevant behavioral intentions, one’s performance of the intended behaviors is compromised.
Zowel in een setting waar de voornemens in een experiment gebakken zaten, als bij zelf-gegenereerde voornemens. En alleen in situaties waar het individu ook daadwerkelijk gecommiteerd was aan het doel.
Het artikel gaat ook in hoe je dit effect tegen kunt gaan. Als het gevoel van commitment en accountability, verantwoording afleggen, versterkend kunnen werken, dan kun je kijken hoe je dit gevoel kunt bevorderen. Verder worden er aspecten benoemd die eigenlijk weer teruggrijpen op de randvoorwaardelijke condities voor effectieve doelen.
Maar de belangrijkste boodschap die ik er uithaal is het pleidooi van de auteurs dat het wellicht beter is om te praten over hoe je het doel denkt te gaan bereiken dan te spreken over je sterke voornemen om dat doel te bereiken. Hoe implementeer je je voornemen? Als ik in situatie Y beland, dan doe ik doelgerichte actie X. Hoe zie ik mijzelf dit doen? En dit levert waardevolle progress feedback op.
En dat laatste neem ik mijzelf dan ook voor, om mijn doelen dit jaar te bereiken.
De beste wensen voor een mooi 2018, en dat die je verwachtingen mag overtreffen.
Gebruikte bronnen: