Leervlak

Genesis

Leestijd: 3 minuten

En jawel, de zoveelste edublog is daar!

Over hoe mijn weblog zich denkt te gaan onderscheiden verwijs ik naar de pagina’s Over en Mij. Na een aantal halve pogingen via Web-log.nl en Blogger is deze blog een serieus project aan het worden. Het verschil? Er is visie! In deze post schrijf ik over hoe deze blog online is gekomen.

Uitgangspunten

De missie is er! Er is een opdracht! Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar het juiste platform om die opdracht te ondersteunen. Uitgangspunten voor mij zijn:

  1. Gebruikersvriendelijk en snel, met een vleugje zelf rommelen en sleutelen. Altijd goed voor het zelfvertrouwen (als het lukt tenminste).
  2. Voldoende mogelijkheden hebben om mijn “digitale identiteit” te kunnen presenteren.
  3. Strakke, simpele doch professionele interface: het gaat om de inhoud. Ik begin eenvoudig, misschien zelfs saai, waardoor ik in de loop van de tijd rustig kan bouwen aan een mooie interface.

Ik heb webbased blogapplicaties zoals Web-log.nl, Blogger en WordPress.com bekeken. Een beetje ICTO-er wil natuurlijk ook zelf een blog kunnen installeren en optuigen.  Ik ben bij de installatie versie van WordPress.org terecht gekomen. Met oog op toekomstige wensen qua vormgeving en beheer van de blog leek mij dat de beste oplossing. WordPress bood ook toevallig net die technische puzzel/uitdaging die ik nodig had in een regenachtige herfstvakantie.

Hieronder een stappenplan hoe deze blog tot stand is gekomen.

1. WordPress installeren

Ik heb de tutorial van MacZealots gebruikt om WordPress lokaal te installeren op de webserver van mijn Powerbook. Uiteindelijk is dat prima gelukt, maar ik kwam onderweg wel wat hobbels tegen:

2. WordPress configureren

Via de zelfde tutorial WordPress geconfigureerd. Het gaat hier met name om de instellingen in het bestand wp-config-sample.php. Hier ben ik een aantal uurtjes mee bezig geweest. Ik kreeg maar geen verbinding met de webserver. Uiteindelijk via een of ander forum kwam ik erachter dat in Leopard de naam van de lokale webserver met een hoofdletter wordt geschreven in plaats van met een kleine letter in vorige versies. localhost wordt Localhost. Tja.

3. Thema van blog

WordPress.org kent een flinke community die allerlei themes en plug-ins voor WordPress blogs ontwikkelen. Ik heb uiteindelijk voor The Journalist thema gekozen, een eenvoudig thema met twee kolommen. Of het voldoet? Ik weet het nog niet, maar ik wil in het begin niet te veel bezig zijn met uiterlijk vertoon. Dit thema is in het engels en dat betekent dat je het thema moet vertalen. Ook in de broncode.

In eerste instantie heb ik via de HTML-editor Nvu de engelse teksten vertaald. Dat is een flink snuffelwerk, want die teksten zitten met name verscholen in de PHP broncode van de pagina’s. Maar via Nvu, met een WYSIWYG-modus, is dat geen probleem.

Echter, sommige veranderingen betekende een totale chaos in de originele lay-out. Op een voor mij onbekende wijze ontstonden er conflicten met de stylesheet die de richtlijnen geeft voor de vormgeving van de blog. Misschien toch wat extra code door Nvu?

Twitter to the rescue. @Kajrietberg gaf in tweets met mij en @ricksrommelhok aan dat hij met de Theme Editor in WordPress werkte. Die had ik even links laten liggen, omdat ik geen code lees. Het maakte het verschil! Door in de Editor te gaan vertalen had ik geen problemen meer met de layout van de weblog. Thanks guys!

4. Inrichten van blog
De rechterkolom is ingericht met diverse plug-ins voor navigatie en ontsluiten van een aantal web 2.0 toepassingen.

Pulldown menuutje van Rubrieken via de Codex van WordPress. De Opslaan in del.icio.us link onder de berichten komt hier vandaan.

5. Uploaden
Ik heb bovenstaande stappen allemaal gedaan op een lokale server op mijn Powerbook. Volgende stap is het uploaden naar het web. Ik had ondertussen de naam van de weblog bedacht en gekeken of die titel als domeinnaam op het web te verkrijgen was. Leervlak.nl was geen probleem.

Ik heb de tutorial van WordPressthemes.nl gebruikt om mij op weg te helpen. Ik moet zeggen dat de admin van 123-Webhost.nl het wel heel gemakkelijk maakt om WordPress te installeren op een remote server. Nadat alles netjes was geïnstalleerd en ingesteld heb ik via FileZilla de WordPress bestanden die ik lokaal had bewerkt naar de remote server geupload. Hier en daar de plug-ins opnieuw instellen, maar voor de rest geen enkel probleem.

Nu mijn blog online stond, heb ik via Feedburner een RSS-feed gegenereerd en die met behulp van een plug-in in de weblog geïntegreerd. Via BraveNewCode vond ik een plug-in die deze blog ook geschikt maakt voor de iPhone en iPod Touch. Via MoFuse is deze blog ook via andere telefoon’s en PDA’s te bekijken: http://leervlak.mofuse.mobi/

En dan staat je blog online en type je dit verhaal.

Mobiele versie afsluiten