De inzet van een video-annotatie tool met analyse categorieën

Ik hoor graag uw reactie!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Dag Jeroen, via Remko Boers werd ik naar deze blogpost gedirigeerd. Op de Hogeschool Utrecht (Instituut voor Gebaren, Taal en Dovenstudies) werken wij met feedbacksoftware Provisto, welke wij in opdracht hebben laten ontwikkelen. Het voordeel van dit programma is, dat het voor de feedbackgever ook mogelijk is om audio en video toe te voegen (naast geschreven tekst). Een ander voordeel is dat het voor studenten onderling ook mogelijk is om elkáár feedback te geven. Nadelen zijn het feit dat het niet open source is (maar: het is wel afgeschermd, je hebt een inlogcode nodig en je kan daarmee alleen in je eigen account). Meer info vind je hier: http://www.provisto.nl/voor-wie/onderwijs.
    Als je geinteresseerd bent, kan ik wel kijken in hoeverre het mogelijk is het je een keer te laten zien of je er over bij te praten. (Ik heb ‘mijn’ site van het Lectoraat waar ik werk bij de gegevens gezet) Een student van onze Master heeft onderzoek gedaan naar feedback geven d.m.v dergelijke tools, maar ik heb haar thesis nog niet gelezen. Wellicht levert dat ook nog info op.

    Een open Source Annotatieprogramma waarmee studenten kunnen werken is ELAN (Max Planck Instituut voor Psycholinguistiek, Nijmegen). Dit programma is oorspronkelijk ontwikkeld voor taalkundig onderzoek, maar het is ook mogelijk om geschreven tekst op zgn. “tiers” te typen. Voordeel van dit programma is dat verschillende feedbackgevers op verschillende tiers kunnen werken (je moet dan wel steeds het bestand aan elkaar doorsturen en allemaal over hetzelfde filmpje beschikken dat je dan aan het bestand koppelt). Je kunt de tiers van andere feedbackgevers “hiden” zodat je niet beinvloed wordt door anderen. Op die manier is het wel mooi inzichtelijk te maken in hoeverre verschillende mensen dezelfde of andere feedback geven bij hetzelfde stukje film. Nadeel is dat het alleen ingeschreven tekst kan en niet d.m.v video/audio.
    (Aan ELAN zitten ook allerlei mogelijkheden vast zoals het opvragen van statistieken, maar dat is niet zo van toepassing bij het geven van feedback)

  2. Dank je wel Eveline, voor je bijzonder waardevolle reactie! Ik ga ELAN eens uitproberen, maar ben erg geïnteresseerd in Provisto, want ik kan mij legio toepassingen bedenken voor het hoger beroepsonderwijs! Ik ga een en ander delen met mijn collega’s, en dan maar eens kijken wat daar van komt. Ik zou het wel eens willen zien. Ik ben vooral benieuwd of je Provisto nu gebruik kunt maken van vooraf beschreven ‘analyse categorieën?’

  3. Provisto kent een mogelijkheid om te werken met een “bibliotheek”, de docent kan hierin (met audio, video of geschreven tekst) van tevoren teksten (of video/audiobestanden) in het systeem inkloppen, en dan met een druk op de knop op een bepaalde plaats zaken uit de bibliotheek toevoegen. Primair is dit ontworpen zodat de docent niet steeds hetzelfde stukje tekst hoeft te typen (je geeft immers vaak dezelfde feedback), maar je kan natuurlijk je bibliotheek ook vullen met “analyseopdrachten” en in de video markers aanbrengen met deze analyseopdrachten.
    Nadeel is dat de bibliotheek (volgens mij) niet uitwisselbaar is met anderen, dus iedereen moet in het begin de verschillende categorieen zelf in zijn Eigen bibliotheek “inkloppen”. Ik kan me wel voorstellen dat het bedrijf dat Provisto heeft ontwikkeld hier mischien een technische oplossing voor heeft.

    ELAN kent de mogelijkheid om te werken met een “controlled vocubalary” (CV), in feite is dit een sort “pickmenu” dat je van tevoren instelt. Ik gebruik dit vaak als analysemiddel, dus fenomeen X kan behoren tot categorie A=aaaa, B=bbbb, C=ccc, etc. Je kan dan heel snel een categorie “pikken”. ELAN heeft weer als voordeel dat je met statistieken kan werken, en dan dus kan zien hoeveel keer “fenomeen X” per opname voorkomt, bijvoorbeeld. Een aangemaakt CV kan je als template opslaan en in een andere ELAN-file importeren. Nadeel is dat je, bij importeren, alleen een extra categorie kan toevoegen in de file waarin je oorsponkelijk de CV aanmaakte. Dus als je voor filmpje A een CV aanmaakt, de CV vervolgens importeert in filmpjes B, C en D, maar je komt er bij filmpje D achter dat je een categorie mist, dan kan je deze categorie alleen aanmaken in de CV in filmpje A en moet je in filmpje B, C en D deze nieuwe aangevulde CV weer opnieuw invoeren.
    Een ander voordeel van een CV in ELAN is dat verschillende “feedbackgevers” allemaal hetzelfde pickveld hebben, dus je makkelijk kan vergelijken. Als ieder voor zich gaat formuleren, krijg je soms heel verschillende formuleringen voor hetzelfde fenomeen.

Sliding Sidebar

%d