The Story of Stuff
Annie Leonard vertelt in een 20 minuten durende video over de effecten van ons consumentengedrag op onze leefomgeving. Ze begint met haar iPod en vraagt zich af welke weg deze afgelegd, van grondstof tot product tot afval. Met behulp van animaties, tekeningen en schema’s legt Leonard uit wat de cyclus is van consumptiegoederen en maakt ondubbelzinnig duidelijk waar het systeem de soep in loopt. De film is op de website te bekijken, ook met Nederlandse ondertiteling. Je kan de film daar ook downloaden. Hieronder een trailer.
Toepassing in de les
Deze film kan uitstekend gebruikt worden in de lessen aardrijkskunde of economie (klas 3, bovenbouw?). De film is opgedeeld in de onderdelen van de levenscyclus der dingen en biedt prima aanknopingspunten voor een mooie kijkwijzer. Laat leerlingen in groepjes na het kijken van de video de onderdelen verder onderzoeken. Kloppen de argumenten die Leonard noemt in haar betoog? Betrek de eigen omgeving van de leerlingen er bij en laat ze hun eigen consumentengedrag verkennen en welke gevolgen dat heeft voor milieu en maatschappij. Hoe komt het dat die spijkerbroek zó goedkoop is?
Gedachten
We leven tegenwoordig in het antropoceen, in een wereld die hot, flat & crowded is. Het is belangrijk dat wij, maar zeker de jongeren, bewust worden van onze rol als consument, onze voetafdruk op deze planeet en hoe wij kunnen bijdragen aan een duurzame wereld. Bewustzijn over dit thema bij jongeren is ook van groot belang omdat de problemen op het gebied van milieu, klimaat, oneerlijke wereldhandel, natuurlijke hulpbronnen, etc. in snel tempo groter en complexer worden. En wie zullen in de toekomst de oplossingen moeten bedenken? Precies.
Belangrijk, dit soort films.